kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Aranyhalak tartása kerti tóban

Kerti tó Aranyhalakkal (Carassius Auratus)

Az Ázsiából (Kínából) származó aranyhal a 11. században jelent meg először, az ezüstkárászból kitenyésztve. Különféle szín és formaváltozatainak köszönhetően napjaink egyik népszerűbb és legősibb kerti tavi és akváriumi díszhala. Kesekedésekben kizárólag mesterséges tenyészváltozatokkal találkozhatunk, melynek némely változatai szinte semmi hasonlóságot nem mutatnak egymással.

Legismertebb a villás farkú vagy fátyolfarkú közönséges aranyhal, mely fiatalon zöldes-bronz, ivaréretten fémes vörössárga színű.

Közkedvelt további változatai: tarka Shubukin, a hólygszemű, legyezőfarkú, égre néző, rizsszem pikkelyű, teleszkópfejű,  oroszlánfejű, ragyásorrú, gombafejű aranyhal. Az ezüstkárász őstől legmesszebb álló osztott farkú aranyhalak nem valók tavakba, mivel nehézkesen és gyengén mozognak.

aranyhalas kerti tóban

Az aranyhalak - trópusi díszhalakkal ellentétben - hidegvízi élőlények, és az 25 fokos akváriumokkal szemben, a kerti tavakat részesítik előnyben, ahol 20 foknál nem melegebb a víz hőmérséklete. Mivel viszonylag gyorsan fejlődnek és nagyra nőnek - kifejezetten kerti tavi halaknak számítanak. Békés halak, gyakorlatilag minden táplálékot elfogyasztanak és könnyen tarthatók együtt más halakkal. 

A hím és nőstény egyedek megülönböztetése nem egyszerű. A hímek teste általában kisebb és karcsúbb mint a nőstényeké. Tavasszal, alacsony hőmérsékletű vízben könnyen szaporodik a kerti tó, valamelyik növényére elhelyezett többszáz ikrával. Az újszülött egyedek felnevelése nehézkes, mivel táplálékot jelentenek a többi hal számára.

aranyhal kerti tóban 

Az aranyhal ideális választás kisebb méretű kerti tavok esetén. Amennyiben kis méretű műanyag medence van a kertben, ahol a teleltetés nem biztosítható, az aranyhalakat akváriumozni kell a téli hónapokban.
 
Koi pontyok közöttOldaltérkép