kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Békák a kerti tóban

Békák a kerti tóban

A kerti tó elsősorban szaporodási és táplálkozási szokásai miatt vonzza mágnesként a békákat. Amennyiben kerti tavat építünk, csak idő kérdése, hogy megjelenjenek a békák. Bár egyesek számára hangulatos a békadaltól hangos este, a legtöbb "tavas" mégsem kedveli igazán e kétéltűek társaságát.

Szaporodási időszakuk után a növekedésnek induló ebihalak szinte teljesen felfalják a friss algaszaporulatot, javítva ezzel a tó vízének egyensúlyát. Az algafonalak mellett, az ebihalak egyik elsődleges táplálékforrása a szúnyogláva, de később a tó vízébe hullott apró bogarak és rovarokat is elfogyasztják. Az ebihalak önmagukban is táplálékul szolgálnak néhány halnak és partmenti madárnak, ezért  a békává fejlődést csak az ebihalak töredéke éli meg.

Az idősebb egyedek időnként 1-2 kisebb aranyhalat is zsákmányolhatnak, de ez a tavunkban kialakult természetes körforgás része.

A varangyot a könnyen távol tarthatjuk tavunktól egy kifeszített fóliakerítéssel vagy hátlóval, de a löbbi béka számára egy kis ugrás nem jelent gondot. Könnyen megszabadulhatunk tőlük, ha egy békadolos estén óvatosan összegyűjtjük, majd egy távoli vízparton szabadon engedjük őket.

Koi pontyok közöttOldaltérkép