kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Csigák, kagylók, rákok

Telepíthető csigák, kagylók, rákok a kerti tóban!

A tótelepítést követő néhány éven belül, otthonunk környékéről rengeteg apró élőlény találja meg tavunkat. Színpompás szitakötők, mornárkák, békák, és számos élőlény teszi "természetessebbé" mesterséges tavunkat. Ha megkedveljük ezeket az élőlényeket és még színesebbé akarjuk varázsolni tavunk élővilágát, bátran telepíthetünk néhány darab csigát, kagyló és rákot is a kerti tóba! Ezek az állatkák hasznosak a vízminőség javításában, algásodás megelőzésében és a karbantartásban is.

Az egyik legnépszerűbb telepíthető állatka a rák, amely szinte bármilyen szerves, növényi és állati maradványt elfogyaszt. A nemkívánatos algák megszűrésében, rendkívül eredményesek a kagylók, melyeket legegyszerűbb egy lapos, homokkal feltöltött tálban a tófenékre engedni. 1-2db/ négyzetméter telepítési mennyiség elég belőlük. Érdemes azonban nagyobb méretű darabokat telepíteni, mivel a kisebbek könnyen végezhetik a halak táplálékaként.

A csigák -hasonlóan akváriumban tartott társaikhoz- szívesen fogyasztják az elhalt növényi részeket és az algákat. néhány db/ négyzetméter mennyiség, képes szépen elszaporodva segíteni szűrőrendszerünket a víztisztításban.

Hazánkban honos és elterjedt fajok

kagyló kerti tóban

Tavi Kagyló (Anodonta Cygnea)

kerti tó csiga

Mocsári Csiga (Lymnaea Stagnalis)

rák kerti tóban

Folyami Rák (Astacus Astacus)
Koi pontyok közöttOldaltérkép