kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Díszhalak

Díszhalak a kerti tóban

A kerti tavakat a színpompás díszhalak kecses mozgása teszi teljessé.

Leggyakoribb kerti-tavi halak

aranyhal kerti tóba
koi kerti tóbanSubunkin kerti tóban
AranyhalKOISubunkin
 

Telepítés

Tavasszal, a halak telepítésekor ügyelni kell, hogy ne hírtelen, hanem néhány hét alatt fokozatosan telepítsük be a kívánt nagyságú populációt, mivel a halak által termelt salakanyagok lebomlásával megjelenő ammónia, nitrit majd nitrát jelentősen mérgezheti a vizet. A káros anyagok lebomlását végző tisztító baktériumok elszaporodásához idő kell, de speciális készítményekkel felgyorsítható a telepítési idő.

Etetés

Napi 1 alkalommal elegendő az etetés, olyan mennyiségben amit a halak 10-15 perc alatt elfogyasztanak. A megfelelő etetés a szakszerű gondozás alapja. Haleledelek vásárlásakor figyelembe kell venni, hogy a táplálkozási szokások és a tápanyagigény halfajonként eltérő. A gyenege minőségű eledelek általában nehezen emészthetők a halak számára, mely hiánybetegségek kialakulásához vezethet, és a halak slakanyagaként is erősen terhelik a vizet. Törekedjünk a magas vitamin és ásványi anyag tartalmú eledelek vásárlására és kerüljük a túletetést.

Teleltetés

Tapasztalataink szerint az egyik leggyakoribb probléma azok esetében, akik tava túl sekély, vagyis nincs 90 cm mély. Télen a halak étvágya, mozgása, aktivitása lelassul. 90 cm tómélységnél, a halak természetes módon vészelik át a hideg évszakot. Elég ha egy segszerű lékkel gondoskodunk a szükséges oxigénellátásrólés ritkán etetésről. Sekély tavak esetén elkerülhetetlen az akváriumozás. Az ajánlott mocsárzónás kialakításáról ITT olvashat részletesebben!

Koi pontyok közöttOldaltérkép