kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Fóliás vagy műanyag kerti tó?

Fóliás vagy műanyag kert tó?

Sokan úgy gondolják, hogy az előre gyártott műanyag kerti tavak beépítése, berendezése, karbantartása problémamentesebb, a fóliázott kerti tavakhoz képest. Tóépítési tapasztalatok alapján ez nem így van.

A műanyag kerti tavak anyaga általában polietilén és stabil üvegszállal erősített műanyag. Az előre gyártott kerti tavak előnye a hosszú élettartam, tartósság és a könnyű elhelyezhetőség. A mederfal szerkezete, a vizinövények mocsárzóna igényeinek megfelelően van kialakítva. Hátrányuk azonban, hogy a nagyméretű típusok is kevesebb, mint 10nm2-nyi vízfeszínnek adnak helyet, és mélységük maximum 80 cm, ami lehetetlenné teszi a halak áttelelését.

A fóliás szerkezetű kerti tavak minden elképzelésnek megfelelően szivárgásmentesen és viszonylag gyorsan kialakíthatóak. Előnyük, hogy bármilyen formájú és mélységű tó építhető. A tófóliákat könnyű lefektetni. Kétfajta alapanyagból készülhet: PVC és a gumi. Mindkét anyag környezetbarát kialakítású. A PVC fóliák olcsóbbak, mivel speciális ragasztási technikát igényelnek, legegyszerűbb ha egy nagy darabban fektetik le a kialakított tómederbe.

A gumi tófóliák kimagaslóan jól terhelhető és fagytűrő kialakításuk miatt, ideálisak a nagyméretű, komolyabb kerti tavakhoz. Ez a típus drágább, de minden igénynek megfelelő.
Koi pontyok közöttOldaltérkép