kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Kerti tó helye és mérete

Kerti tó helye és mérete

A kerti tó méretét természetesen meghatározza a rendelkezésre álló terület mérete, azonban érdemes több szempontot is figyelembe venni a tervezéskor:

Mekkora halakat szeretnék nevelni a kerti tóban?

Nagy méretű tavak esetén lehetőségünk van néhány valóban robusztus méretű Koi nevelésére is, azonban még az ilyen méretű tavak esetében is ügyelnünk kell arra, hogy elkerüljük a túletetést, illetve tartsuk tisztán a szűrőrendszert, hogy az gond nélkül legyen képes eltávolítani a halak által kiválasztott szerves salakanyagokat (Ha sok kisebb testű halat telepítünk, az etetés lényege ugyanaz).

Mekkora az ajánlott kerti tó méret?

A fenntarthatóság és a kényelmes élettét szempontjából, legalább 6000 literes kerti tavat célszerű tervezni (Ez kb. 3 x 2 méteres alapterület, 1 méteres vízmélységgel)! Ha lehetőség van meghaladni a 8000 litert, akkor már az sem jelenthet problémát, ha a 6-8 nagytestű Koival rendelkezünk, akik a 25-30 centiméteres vásárlási méretüket, pár év múlva kényelmesen megduplázták.

Ahhoz, hogy a kerti tó öntisztulásának folyamata biológiailag ideális legyen, legalább 10 négyzetméteres tavat célszerű tervezni, amely legalább 3 négyzetméteres területet nyújt 90 cm-nél mélyebb (fagyhatár) áttelelési területtel. A nagyobb területű tavak lehetőséget adnak, hogy szabadabban válogassunk a színpompás halak közül, és ne hagyjunk ki egy szép példányt a hely hiánya miatt!

A tómeder 90-cm mélyebb kialakítása lehetőséget ad, hogy a benne élő halak téli áttelepítés nélkül, a 4C fokos - biztonságos hőmérsékleten telelhessenek át még abban az esetben is, ha a külső hőmérséklet fagypont alatt van. A nyári időszakban a tó vize is melegszik. A mély tómeder lehetőséged ad, hogy tavi élőlények visszahúzódhassanak a hűvösebb, oxigénnel telítettebb vízmélységbe.

Mi korlátozhatja a kerti tó méretét?

Gondolnunk kell arra is, hogy egy betegséget vagy egy sérülést követően, néhány halat esetleg ki kell fognunk a tóból, hogy kezelni tudjuk. Ez esetben problémát okozhat egy extrém méretű tó, és néha órákat is igényelhet a célpéldányok lehalászása.

Minél nagyobb a tó, annál erősebb szűrőrendszert igényel. Ha egy 40-50-60 négyzetméteres tavat tervezünk, ne spóroljunk a szűrőrendszer hatékonyságán, hiszen még ez az óriási vízmennyiség sem képes a 100%-os öntisztulásra. A teljes vizamennyiségnek minimum 3 óránként 1 alkalommal keresztül kell folynia a szűrő filterein, ami egy extrém méretű tó esetében, kizárólag nagy teljesítményű szivattyúkkal valósítható meg (Ezek energiafelvétele nem kevés).

Hol helyezzük el a kerti tavat?

A kerti tó helye nagymértékben befolyásolja annak biológiai egyensúlyát!
  • Javasoljuk, hogy a kerti tó fényárnyékos helyre kerüljön, mivel a túlzott mennyiségű napfény hatására a tó vize felmeledhet, illetve az algák növekedése felgyorsul. Ha a természetes - részleges árnyékolás nem adott, ajánlott építeni pár esztétikus árnyékolót!
  • Célszerű elkerülni az erősen lombhullató növények, fák, bokrok közelségét, mivel ezek elhullatott növényi részei, bomlásukkal jelentősen rontják a vízminőséget. A prémium minőségű felszíni skimmerek alkalmazásával a lombhullás nem jelent problémát - azonban még ilyen technika alkalmazása mellet is kerülendő a tűlevelű fák közelsége, melyek apró levelei behatolhatnak a szivattyú lapátokig.)
  • A kerti tó ne legyen szélárnyékos helyen, mivel a légmozgások természetes módon mozgatják a vízfelszínt és oxigénnel látják el a tó vizét.
Ha nagyjából megtaláltuk az ideális helyet, egy jól látható zsinór segítségével határoljuk körbe a tó lehetséges körvonalát, majd pár lépés távolságból pillantsunk rá!

Ha egy szép nagy tavat szeretne, Vegye fel Velünk a kapcsolatot! Spóroljon meg időt, pénzt és energiát egy szakszerű kivitelezéssel (vagy kérje ingyenes szaktanácsunkat)!
Koi pontyok közöttOldaltérkép