kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Karbantartás

A kerti tó évszakos karbantartása

Az évszakok változásával tavunk is változik, hiszen mind a csapadék, mind a hőmérséklet jelentős hatással van a vízminőségre és az élővilág fejlődésére. Ha ügyelünk a szezonális karbantartásra, könnyen felkészültjük tavunkat a felmelegedésre, lehűlésre vagy a hetekig tartó kánikulára.

Kerti tavak téli karbantartása

A téli lehűléssel, megkezdhetjük a kerti tó "téliesítését".
Fontos, hogy minimum 80-90 centiméter mélynek kell lennie egy kerti tónak, hogy a halakat biztosságosan át lehessen teleltetni, akváriumozás nélkül!

A hőmérséklet 8-10 C alá csökkenésekor, be kell fejezni az etetést, mivel a halak szervezet és mozgása is lelassul. Nem igénylik már az etetéssel biztosított energiát! Ezzel szemben azonban, gondoskodnunk kell a számukra nélkülözhetetlen oxigénellátásról. Ehhez vághatunk léket (melyet rendszeresen ellenőrzünk) vagy használhatunk jégmentesítőt, hogy kedvenceink békésen vegetálhassanak a tó legmélyebb víz rétegében.

Az ültetőkosaras növényekkel könnyű dolgunk van, mivel ezek mindössze egy vödör vizet igényelnek, egy fagymentes helyen. A tó partjára ültetett növények tövei köré, érdemes azonban szalmát helyezni, hogy jobban óvjuk őket a fagyoktól. Havonta ellenőrizhetjük a növények állapotát.

A szűrőberendezéseket és szivattyúkat el kell távolítani a vízből, mert a fagy komoly károkat tehet bennük. Ajánlott csapvízben átmosni, kitisztítani az igénybe vett részeket, majd egy vödör vízbe

A kerti tó tavaszi karbantartása

A gyors tavaszi felmelegedéssel, szinte újraindul a kerti tó biológiai rendszere. Ez a pár hét remek időszak arra, hogy tavunkat felkészítsük a nyári hónapokra, kijavítsuk a szükséges hibákat, korszerűsítsünk és szépítsünk.

Kezdjük a tómederrel. A meder alján felgyülemlett fölösleges iszap figyelmen kívül hagyása, komoly károsodáshoz vezethet. Akár teljes tavunkat újra kell majd építeni, ha 4-5 évig nem foglalkozunk a problémával. Elhanyagolása évről-évre nehezebbé teszi eltávolíthatóságát is, mivel az iszapszívó berendezéseket a gondosan ápolt tavakhoz tervezik, ahol nem több évnyi felhalmozott iszapot kell eltávolítani. Ha kénytelenek vagyunk tavunkat teljesen leüríteni a tisztításhoz, tavasszal ezt gond nélkül megtehetjük.

Újraindulhat a tótechnika. A téli hónapokban felújított szűrő és áramoltató rendszerek, most újra üzembe helyezhetőek a kerti tóban. Ellenőrizzük le még egyszer felszereléseink alkatrészeinek tisztaságát, és biztonságát és helyezzük vissza őket a tóba! Március elején már indíthatunk egy frissítő –áramoltatású szűréssel, hogy a 10 Celsius fok körüli hőmérséklet növekedés hatására felgyorsuló biológiai folyamatokhoz, szűrőrendszerünk fokozatosan igazodhasson!

Kerti tavak nyári karbantartása

Színpompás vízinövények, csillámló vízfelszín, esti békadalok... Kerti tavunk teljes szépségét mutatja. De mi a teendőnk, hogy a nyár minden napján ilyen szép maradjon?

A nyári kerti tó karbantartás, elsősorban a kis- méretű, műanyag - medencés kerti tó tulajdonosoknak jelent problémát, mivel a nyári meleg több szempontból is veszélyes lehet. A medencék vize gyorsan felmelegedhet, amely nemcsak a vízinövényekre, hanem a halakra is káros. A felmelegedés elkerülése érdekében a vizet hűteni kell, melynek legegyszerűbb módja az erős mozgatás. A szivattyúk és a szűrőberendezések ilyenkor nagyon jó szolgálatot tesznek a víz hűtésében és oxigénellátásának javításában.

Az algásodás, szintén komoly gondot okozhat, ha a tó nem rendelkezik megfelelő szűréssel és vízmozgatással. Ha már aktuális a probléma, legegyszerűbb kicsit száradni hagyni a tavat, majd kesztyűvel eltávolítani az algafonalakat. Az algásodás biztos jele a magas tápanyagszintnek, ezért célszerű tesztekkel ellenőrizni a vízminőséget, mielőtt zöld lenne a tó vize a nyár végéig.

A párolgás kit is érinthetne jobban, mint a kisméretű-műanyag tó tulajdonost. A kánikula idején akár centimétereket is apadó és gyorsan felmelegedő tavacskákról legegyszerűbben vízpótlással gondoskodhatunk. Szerencse ha a tavacska közelében esővíz-gyűjtő hordó található.

A szűrőberendezések ellenőrzése és szűrőanyagok időszakos tisztítása minden kerti tó tulajdonos száméra ajánlott, hiszen a az algafonalaktól valahogy meg kell szabadulnunk. Szűrőtisztítás esetén csak hideg vizet célszerű használni, amely nem pusztítja el a szűrőközeg jótékony tisztító baktériumkultúráját.
Koi pontyok közöttOldaltérkép