kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Kerti tó a nyári kánikulában

Kerti tó a nyári kánikulában

A nyári kánikula komoly problémákat okozhat a kerti tó tulajdonosoknak, ezért érdemes már az erős felmelegedés előtt néhány praktikus megoldással megelőzni a sokszor visszafordíthatatlan hatásokat.

A kerti tó felmelegedésének legfőbb problémája, hogy a tó oxigénháztartása felborul, amely nemcsak a halakra, hanem minden növényre és apró élőlényre káros hatással van. A szobahőmérséklet feletti hőmérsékletű vízben ugyanis csökken az oldott állapotban lévő oxigén mennyisége, amely elsősorban a kevés vízmennyiségű műanyag kerti medencéket, és a sekély vízmélységű, kisméretű tavakat veszélyezteti.

A tó élővilága néhány hét alatt, komoly károsodást szenvedhet.

Az erős felmelegedés hatására, a tó meleg-hideg zónái összemosódnak, és a tó biológiai szűréséért felelős nitrifikáló baktériumok - melyek aerob és anaerob (tehát oxigéndús, és oxigénhiányos) közegben élnek - pusztulásnak indulnak. E baktériumkultúra pusztulásával megszakad a nitrogénciklus egészséges lebomlási lánca, ammónia, nitrit, és nitrát mérgezést okozva.

(Ez a probléma akkor is fennállhat ha porózus szerkezetű szűrőanyaggal ellátott szűrőrendszerünk van, amely nagyobb életteret biztosít e baktériumoknak!)


Az oxigénhiány és a nitrifikáló baktériumok hiányában felhalmozódó méreganyagok mellett, a tóban erős algásodás indulhat, mivel a tápanyagok mennyisége gyorsan megnő.

A kerti tavi halak oxigénellátottságának problémáját könnyen észrevehetjük, mivel a legtöbb hal a vízfelszínen próbál mozogni, időnként a vízből kidugott szájjal igyekeznek oxigénhez jutni (pipálás).

A vízinövények színüket veszthetik, egészséges tartásuk helyett kókadt növényeket láthatunk, melyek elhalt növényi részei gyorsan bomlásnak indulnak.

Mit tehetünk a kerti tó védelméért?

  • Használjunk tólevegőztetőt, csobogót, állítsuk be optimális magasságra a szivattyút (lényeg, hogy oxigéndús vizet keringessünk)!
  • Akár műanyag medence, akár tófólia, a legtöbb kerti tómeder színe fekete, amely elnyelve a fényt, gyors felmelegedéshez vezethet. Egy vékony, világos kavicsréteggel növelhetjük a fényvisszaverő hatást, de próbáljuk természeteset, és nem fehér szint választani.
  • Részleges vízcserékkel is frissíthetjük a vizet, azonban ügyeljünk, hogy ne okozzunk túl nagy változást a "beállt" vízminőségben! Havi 20-30%-os vízcserékkel, nem okozhatunk problémát a biológiai szűrésben!
  • Pótoljuk a párolgással elveszített vízmennyiséget! Akár napi gyakorisággal, néhány perc alatt pótolhatjuk csapvízzel vagy esővízzel, a tóból elpárolgott vízmennyiséget, javítva az oxigénellátást!
  • Ültessünk árnyékot adó növényeket a tó peremterületeire, és néhány nagy levelű tavi növényt a halak búvóhelyéül!
  • Ellenőrizzük gyakrabban az elhalt növényi részeket, és távolítsuk el azokat a vízből mielőtt erős bomlásnak indulnak!
Koi pontyok közöttOldaltérkép