kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Kerti tó építés lépésről - lépésre!

Kerti tó építés lépésről - lépésre!

A tó helyének és méretének meghatározása után, következik a kerti tó épités első lépése, a tómeder kialakitása!

1. lépés: Földmunka

Kerti tómeder
kerti tó meder - kerti tómeder építése A tómeder, kerti tavunk fizikai tartószerkezete, melynek mérete, anyaga és kialakítása egyaránt befolyásolja a tó vízminőségét és karbantartási igényét! A kerti tó építés 90%-a a tómederről szól, annak ideális helyéről és méretéről, földmunkáiról és szigeteléséről!
Kisebb tavak esetén általában kézi erővel, nagyobb tavak esetén markolóval emeljük ki a tó helyéül körbehatárolt terület földrétegét, a kívánt mélységben. A meder kiásásakor célszerű egy 10-20 cm mély, és 20-30 cm széles árok kialakítása, a biztonsági hajszálérgátnak. A folyamatos mélyítés során kell kialakítani a vízinövények vízborítottsági igényeinek megfelelő padokat, teraszokat. Meg kell határozni egy helyet, ahol a tó átfuthat a sóderágyba. A mélyítés során ügyelni kell a vízszintes kiegyenlítettségre. A markolóval történő kiemelés nemcsak jelentősen gyorsabb, mint a lapátolás, de a nehéz munkagép súlyának köszönhetően, a tómeder alja is tömörebb szerkezetű lesz, egyenletesebb lesz.

A tómederből minden éles, hegyes tárgyat, gyökereket, ágakat el kell távolítani, ami veszélyeztetné a nyomás által a meder falához szorított fóliát. A tiszta medret mohokkal ajánlott kiágyazni, az oldalfalakat védőfóliás takarókkal lehet pontosan védeni. Markolóval "finomabb" földmunkákat nem végezhetünk, tehát lapáttal folytassuk tovább a lépcsőzetes peremzónák kialakítását! (Megjegyzés: Ha gravitációs szűrőrendszert működtetünk majd, már a tómeder földmunkáinak idején alakitsuk ki annak helyét is!)

Ha különféle vizboritottságot kedvelő tavinövényeket szeretnénk elhelyezni a tóban, érdemes a tómeder oldalait lépcsőzetesen "mocsárzónák alapján" kialakitani! A földmunkák során, ügyeljünk arra, hogy a tómeder falánál minden éles gyökeret és követ távolítsunk el, melyek kárt tehetnének a tófóliában!

Mocsárzónák kialakítása

Peremzóna: A peremzóna kialakításának alapja a tó helyének fekvése, attól függően, hogy a tó peremszegélye egy sík füves területen, út mentén, vagy sűrűn ültetett cserjés, bokros területen helyezkedik el. A peremrész kialakítása határvonalat jelent a külső környezettől, pl. kisebb hajszálerektől. Hajszálérgátakkal pl kavicsokkal biztosíthatjuk, hogy tavunkból ne szívjon fe vizet a környező föld és a főgyökerek.

Mocsárzóna: Minimum 25 cm szélességű, 10-20 cm vízmélységű terület, ami itatónak, fürdőnek szolgál néhány élőlény számára
Sekély zóna: Minimum 30 cm szélességű 20-60 cm mélységű terület, ami viszonylag sok tavinövény számára kell, hogy ideális fejlődési területet biztosítson, a tó vízének tisztítása szempontjából. Itt mozognak legtöbbet a halak egy napszakban.
Mélyvízi zóna: az ajánlott 90-cm-nél mélyebb, minimum 3 nm2-es terület jelentősége elsősorban a téli évszakban és a nyári forróság időszakában felbecsülhetetlen.

2. lépés: Geotextil rétek

Ha a földmunkát befejeztük és láthatóvá vált a teljes tómeder, készítsük elő a terepet a fóliázáshoz. A föld és a tófólia között helyezzünk el egy geotextil réteget, amely megvédi a tófóliát a meder érdes, és éles szemcséjű köveitől, száraz morzsalékjaitól. A geotextil természetes, könnyen fektethető és vágható anyag, amely egy puha réteget biztosít a tófólia számára. Bármekkora méretű is a tó, használjunk gotextilt, mind a tó alján, mind a falain.

3. lépés : Fóliázás

Kerti tó fóliázásLegegyszerűbb ha már a tó tervezésekor megrendeljük az általában több darabból összehegesztett vagy összeragasztott egybefüggő tófólialeplet, melyet csak gondosan rá kell simítani a tómederre, figyelembe véve a tóperem határain szükséges kb. 70 cm es ráhagyást (alámosás). Előfordulhat azonban, hogy a helyszínen kell összeillesztenünk a PVC vagy gumi tófólia lapokat. Ezt a feladatot kizárólag szakemberre bízzuk, mivel a tó szivárgásának kérdése függ a pontos illesztésen!

4. lépés: Aljzat

A meder aljára ezután elhelyezhető a borítóanyag, ami a mélyvízi zónában általában 2-3 cm- vastag kavicsréteg. A növényteraszok aljzatának 5-10 cm vastag kavicsréteget használjon, hogy a növények gyökerei stabilan tudjanak kapaszkodni az aljzatba. A meredekebb lejtök könnyen fedhetők nagyobb méretű, egymásra hordott kövekkel, kavicsokkal. Kerti földet alkalmazását kerülje, mivel magas tápanyagtartalmuk elősegíti a nem kívánt algásodást.

5. lépés: Tótechnika

A tófenék fölött elhelyezett tömlőket, kábeleket könnyen elrejtik a vízinövények. Ha nem közvetlenül a tómeder aljára helyezzük ezeket a berendezéseket, akkor a kisebb utólagos átépítésekkor sem zavarhatjuk föl a tófeneket. A vízmennyiség kiszámítása után, a tó egyedi paramétereihez igazodva kell beszerezni a szükséges tótechnikai berendezéseket: szűrőket, csobogókat, szivattyúkat, kiegészítőket.

6. lépés: Feltöltés

Tófóliázás és feltöltésA tó vízzel való feltöltése, lassan, csak 2/3-részig történjen, hogy a fólia, a víz nyomásából eredő terhelésnek engedni tudjon. A lassú feltöltési sebesség nem rongálja az elhelyezett dekorációt és aljzatot. A legfelső növénypadokat célszerű homokkal borítani, majd a tavat teljesen feltölteni. A tó teljes feltöltése után a meder peremrészén maradt fölösleges fólia leborítható különféle kavics illetve homokréteggel.

7. lépés: Telepítés

A tavi növények, majd halak telepítése fokozatosan történik. Figyelembe kell venni, hogy a biológiai szűrőrendszer "beindulása" időt igényel. Amint a nittifikáló baktériumok elszaporodnak a szűrőben, és a tápanyagszint is stabilizálódik, elkezdhetjük a halak telepítését!  
Koi pontyok közöttOldaltérkép