kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Kerti tó indító baktérium

Kerti tó indító baktérium kultúra

Mi az indító baktérium? Hogyan is hozhatjuk "működésbe" kerti tavunkat?

Kerti tó indító baktérium

Az akvarisztikához hasonlóan, a kerti tavakban is szinte lehetetlen kialakítani a hosszú ideig fenntartható öntisztító egyensúlyt, szűrőberendezések nélkül.

Ezekkel a szűrőrendszerekkel kapcsolatban sokan nem tudják, hogy a valóban jelentős víztisztítási folyamatokat, nem a durva és finom felületű szivacsok által felfogott, szemcsés maradványok kiválasztása jelenti (melyet mechanikai szűrésnek nevezünk), hanem az úgynevezett nitrifikáló baktériumok által végzett bomlási folyamatok (biológiai szűrés), melyek során az etetéssel és a halak ürítésével, illetve a növényi részek elhalásával képződő káros anyagok, problémamentesen lebomlanak a kerti tóban.

Az indító baktérium kultúra rendkívül fontos!
  • Biológiailag aktívvá teszi a szűrőrendszert, melynek porózus szerkezetű szűrőanyagaiban elszaporodhatnak a lebontást végző,jótékony baktériumok (aerob és anaerob szinten).
  • "Oltóanyagként" segíti a kerti tó egyensúlyának beállítását!
  • Felgyorsítja a "vízbeállás" időtartamát
Az kerti tó indító baktérium kultúra könnyen adagolható a vízhez.

A speciális oldat többféle kiszerelésben kapható, melyből néhány napon keresztül kell - a vízmennyiség alapján meghatározott - adott ml mennyiséget a tó vizébe (szűrőrendszerbe) juttatni.

A készítményt, a tófeltöltést követően, a szűrőrendszer elhelyezése után, az élővilág fokozatos telepítése előtt ajánlott alkalmazni, (a szűrőrendszer állandó működése mellett).
Koi pontyok közöttOldaltérkép