kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Koi pontyok között

Koi pontyos kerti tó

Ha kerti tóba keres halat, akkor válassza a Koi díszpontyot! Napjaink legnépszerűbb kerti tavi díszhala az ázsiai származású Koi ponty, amely mind megjelenését, mind tulajdonságait tekintve igazi kuriózum a kerti tó tulajdonosok számára.

A pontyfélék családjába tartozó KOI, vadonban élő rokonaival szemben, különféle élénk színváltozatokban pompázik és könnyen barátkozik a kerti tavakkal. Méretét tekintve - nagytestű, kifejlett egyedei akár a 90 centimétert is elérhetik. Termete miatt, színes formája könnyen észrevehető a nagyméretű, mélyebb tavakban is. Mérete és lenyűgőző megjelenése mellett, feltűnően sokáig él. A KOI akár 60 évig is társa lehet a büszke tótulajdonosnak, amnnyiben biztosított számára a megfelelő nagyságú és tisztaságú élettér.

koi ponty

Nevelését tekintve nincsenek extra igényei (Aranyhalhoz hasonlóan). Ridegtartásban is könnyen alkalmazkodik a télhez, amennyiben a tó 90 cm-nél mélyebb. Szívós, erős hal. Táplálkozási szokási gyakorlatilag nincsenek. Rendszertelenül és szinte mindent megeszik, amit a vízfelszínen vagy a tóban talál. Természetesen szüksége van a hasznos tápanyagokra - melyeket speciális tápokkal könnyű biztosítani - de gazdájától szinte bármilyen eledelt szívesen fogad. Étvágya és erőnléte színei élénkségében is megmutatkozik. A melegebb nyári hónapokban ajánlott vitamin és ásványdús tépokkal  etetni.

Etetni napi 1 alkalommal elegendő, célszerű a tó ugyanazon pontján. Késő ősszel csökkenthetük az élelem mennyiségét, mivel a halak aktivitása és étvágya is csökken. A téli álomban szinte semmi táplálékra sincs szükségük.

kois kerti tó

18-36 hónaposan ivarérett korba lép és a tavaszi meleggel lerakja ikráit. Ez idő alatt rendkívül harcias lehet, melyet a tó belsejének átrendezésével vezet le. A többi halra nem veszélyes, mindössze területvédő és búvóhely építő ösztönei erősödnek benne. Amennyiben célunk van a kishalakkal érdemes elkülöníteni az anyát!

koi fajták

Koi pontyok közöttOldaltérkép