kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Műanyag kerti tó

Műanyag kerti tó

Régóta szeretne egy kisméretű kerti tavat, azonban nem szeretne hosszadalmas földmunkákkal, és fóliázással bajlódni?

Mindössze pár négyzetméteres terület áll rendelkezésre a kerti tó számára?

A műanyag kerti medence remek választás!

Egy szép kis kerti tó összeállítása néha sok fejtöréssel járhat, azonban a gondos tervezés olyan problémákat előzhet meg, amelyek sok esetben a teljes élővilág újratelepítését igénylik. A műanyag kerti tavakkal egy probléma van, hogy kicsik.

Ahogy az akvarisztikában, úgy a kerti tavak esetében is igaz az a szakértők által sokszor emlegetett ökölszabály, hogy minél nagyobb élőteret tervezünk, annál könnyebb lesz majd annak karbantartása! Mivel a műanyag kerti tó medencék mindössze pár száz literesek - szemben a fóliázott kerti tavak több ezer literes kapacitásával -, a kis tavakban felhalmozódó méreganyagok mennyiségének ellenőrzése, és az időjárás káros hatásai ellen való védelem, rendszeres karbantartást, és átgondolt telepítést igényel.

Hová telepítsük a műanyag kerti tavat?

Általában szinte mindenki azonnal tudna mondani egy-két helyet kedvenc helyet a kertben, ahol a tavacska könnyen észrevehető lenne, és ahol sok időt tölt a család. Ha azonban jó helyet akarunk választani, gondoljunk a karbantartásra!

Keressünk olyan helyet, ahol a nyári melegben (különösen a déli órákban) könnyen árnyékot biztosíthatunk, mivel a műanyag kerti tavak vize kánikulában gyorsan felmelegedhet, ami nemcsak a halak egészségét veszélyeztetheti, de felgyorsíthatja a bomlási folyamatokat is a vízben, ami erős algásodáshoz vezethet. Kerüljük az erősen lombhullató fák és bokrok közelségét, melyek erős szél hatására jelentős mennyiségű növényi hulladékot juttathatnak a kerti tóba.

Hogyan telepítsük a műanyag tómedencét?

Ha megvan az ideális hely, jöhet a földmunka! A föld kiemelését követően, az egyenetlen tómeder aljára kerüljön egy réteg homok, majd egy réteg gotextil (amely extra védelmet biztosít a kövekkel gyökerekkel szemben).

Érdemes-e vásárolni szűrőrendszert?

Kisméretű kerti tavak esetében szinte kötelező legalább egy egyszerű, szivacsos belső-szűrő, amely gondoskodik a szemcsés szennyeződések összegyűjtéséről, és az oxigénellátásról (ez a kis szűrőrendszer lehet akár egy szivacsos filterrel ellátott szivattyú is)! Fontos, hogy a szivacsot hetente mossuk ki tiszta csapvízzel, ne hagyjuk sokáig vízben bomlani az összegyűlt szennyeződéseket!

Karbantartás szempontjából a feltöltést követően ajánlott vizelőkészítő folyadékot adagolni a vízhez, majd indító-baktérium kultúrával gondoskodni a tisztító baktériumok elszaporodásáról! A tisztító baktériumok élőterét növelhetjük, ha porózus szerkezetű szűrőanyagot is a szűrőbe helyezünk.

Milyen élővilágot telepíthetünk egy műanyag kerti tóba?

Mivel kis helyünk van, ezért elsősorban aranyhalat, és kisméretű koi pontyokat célszerű választani. A halállomány mennyisége is jelentősen befolyásolja a karbantartást, mivel az etetéskor el nem fogyasztott táplálékok és a halak által termelt salakanyagok, azonnal bomlásnak indulnak (mérgező ammóniát, nitritet, majd nitrátot képezve)!

Tavi növények vásárlásakor szintén ajánlott körültekintőnek lenni, hogy elkerüljük az ültetőkosarak földjével bejuttatott túlzott mennyiségű tápanyagok okozta algásodást! Mivel a halak egészsége szempontjából a nyári melegben fontos a nehezen biztosítható árnyék, legideálisabb néhány nagy levelű felszínen úszó növényt választani!

Mi lesz télen a műanyag kerti tóval?

A 90 cm-nél mélyebb kerti tavak (fagyhatár alatt) már alkalmasak a természetes áttelelésre, azonban a legtöbb kereskedésben csak ettől sekélyebb mélységű medencéket vásárolhatunk. Ez esetben a halakat akváriumozni kell a téli időszakra, a medence vizét ki kell szivattyúzni, majd célszerű lefedni azt!

 
Webáruházunkban széles választékban találhat remek minőségű műanyag kert tó medencéket,
és a karbantartást segítő tótechnikai felszereléseket!

További információkért, Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Koi pontyok közöttOldaltérkép