kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Stég építés

Stég építés kerti tavakhoz

Sokan fordulnak hozzánk olyan kérdéssel, hogy kerti tavuk egyik oldalához kisebb stéget szeretnénk építeni, de kivitelezhető-e ez?

A stég építés remek dolog. A kényelmi funkciók mellett, praktikusan kihasználható pl tótechnikai eszközök - elsősorban szűrőberendezések - elrejtésére, valamint az állandó napsütésnek kitett tavak estében, árnyékos helyet biztosít a halak számára.

kerti tó stég építés
Burkolatának anyaga természetesen fa legyen, melyből érdemes a legjobb minőséget választani, A stég közvetlenül vagy közvetetten, de állandóan kapcsolatban lesz a vízzel, hosszú éveken át. a víz mellett problémát jelenthet a férgesedés is, amely akkor jelentkezhet ha a faanyag a talajjal közvetlenül érintkezik. Víz hatására a fa térfogata gyorsan változik, célszerű tehát olyan alapanyagot vásárolni, melynek sűrű a sejtszerkezete (pl.trópusokról importált teakfa), vagy megfelelő módon tartósított és stabilizált faanyagok.

A ritka és rendkívül drga teakfa helyett tökéletes a "telifa", amely egy speciális telitési eljárással készül és sokkal jobban ellánáll az időjárásnak, mint a mártott vagy festett technikával védett "olcsó" faanyagok. Az eljárás során a fából vákuumtechnikával kivonják a vizet, és helyére magas nyomáson, favédő anyagot préselnek be. A megvásárolható faanyag így már tökéletesen ellenáll a víz káros hatásainak, férgesedésnek és korhadásnak.

A telifa lapok lefektetése viszonylag könnyű és gyors. Amennyiben nem a vízszint fölé emelkednek, kb 10 centiméteres alapozást, 10 cm kavicsréteget, majd 5 centiméter - döngölt - homokréteget ajánlott elhelyezni a lapok alatt. Biztosítsunk a lapok között pár centiméter hézagot a szükséges táguláshoz, 50-60 centiméterenként talpfákat elhelyezve dolgozzunk.
Koi pontyok közöttOldaltérkép