kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Szűrőrendszerek

Kerti tó szűrők

A halak kiválasztásából, illetve a növényi részek bomlásából származó mérgező és káros anyagoktól a növényzet csak részlegesen tudja tehermentesíteni a vizet. Az évszakok és az időjárás változásával, tavunk is változásokon megy keresztül. A tószűrő, a kerti tó komplett rendszerének szíve, amely fontosságát nem lehet kellően hangsúlyozni. Egy hatékony szűrőrendszer biztosítja, hogy a tó vize egészséges és kristálytiszta, az élővilág fejlődése pedig zavartalan maradhasson.

kerti tó szűrők és szűrőrendszerek

Milyen fajta tószűrők vannak?

Megkülönböztetünk belső és külső szűrőket. A belső kompakt szűrők, kizárólag a kisméretű, műanyag medencékhez elegendőek. Jellemző, hogy kis méretük miatt minimális biológiai szűrőanyag fér el bennük, melyet egy egyszerű szivacsos mechanikai szűrőfilter véd a szemcsés szennyeződésektől. Ha nem tisztítjuk őket rendszeresen (akár kétnaponta), a összegyűjtött szennyeződés tovább bomlanak. A kis tavacskáknál hasznosak a szűrés, oxigénellátás és a hűtés szempontjából is, azonban a fóliázott tavak már külső szűrést igényelnek!

A külső szűrők a tavon kívül helyezhetőek el. Megkülönböztetünk gravitációs (átfolyós) szűrőket, és nyomás szűrőket. Ahogy nevükből következtethetünk működésükre, a gravitációs szűrőig - a gravitáció segítségével folyik el a viz (a szűrőt általában a tóhoz közel helyezik el egy földbe ásott aknába), a nyomásszűrő pedig szivattyúval táplálja a tisztítandó vizet a szűrőbe (ez akár több méterre is elhelyezhető a dísztótól, vízszint alatt, vagy fölött). A gravitációs szűrők a elterjedtebb, és leghatékonyabb változatok.

Miért fontos a gravitációs tószűrés?

Nagyméretű, fóliázott kerti tavak esetében, az egyik leggyakrabban elkövetett tó-építési hiba az, hogy sokan nem építenek be gravitációs tószűrő rendszert!

A gravitációs tószűrők, a tómeder alján elhelyezett központi összefolyón (lefolyón) keresztül gyűjtik össze a tófenékre hullott ürülékkel, el nem fogyasztott táplálékkal, és egyéb hulladékokkal szennyezett vizet, melyet gravitációs áramlással juttatnak el a többkamrás szűrőrendszerig!

A gravitációs szűrő hatékony működtetése érdekében, a tómeder aljának lejtenie kell a lefolyó felé, az aljzatot pedig ajánlott kavicsréteg nélkül, szabadon hagyni, hogy a szennyeződések fennakadás nélkül áramolhassanak le a tófenéken!
A gravitációs szűrést mellőzők, gyakran arra hivatkoznak, hogy a természetben nincs hasonló tisztulási folyamat, és az aljzat sokkal szebb egy természetes kavicsréteggel borítva, mint egy nagyméretű műanyag lefolyófedéllel a tó közepén. Erre hivatkozni azonban nagy hiba, mivel a természetes tavak és folyók folyamatos, friss vizet szállító vízmozgása helyett, a kerti tó vizét állandóan újra kell hasznosítani, szűrni és tisztítani újra és újra!

Egy központi lefolyó nélkül összeállított, iszapos aljú kerti tó, leginkább egy leöblíthetetlen WC--hez hasonlít, melynek kitisztítása elég nagy munka!

Hogyan részekből áll a tószűrő?

Egy jó tószűrő két részből áll: egy mechanikai és egy kémiai szűrőegységből.

A mechanikai szűrő (inkább szűrő betét) nem más mint egy szivacs, amely a darabos, szemcsés szennyeződéseket, és az algafonalakat gyűjti össze a szűrőrendszeren átfolyt vízből, mielőtt az a kémiai szűrőrészbe érkezne. Működése egyszerű és hatékony, azonban az összegyűjtött szennyeződések a szűrőbetétben egy helyre kerültek, és rendszeres tisztítás nélkül tovább bomlanak a vízben. A mechanikai szűrőt elég csapvízzel átmosni, 1-2 perc alatt végezhetünk a tisztításával!

A biológiai szűrés már komolyabb feladat, itt ugyanis a nem látható, elsősorban a halak salakanyagának bomlásával keletkező káros anyagok lebontásáról van szó. A lebontást nem kémiai anyagok, hanem élő baktériumok végzik, melyek a biológiai szűrőben elhelyezett porózus szerkezetű szűrőközegben szaporodnak és élnek. A biológiai szűrőanyagok nyitott pórusú, kis csőszerkezetű felülete, elegendő vizet és oxigént nyújtanak a nyálkaképző aerob baktériumok számára, hogy az ammóniáját nitritté bonthassák le. Majd ez a nitrit tovább bomlik, a szűrőanyagok belső, oxigénhiányos részén, ahol – nitráttá alakul. Az oxigénhiány a nitrát további bontására aktiválja a baktériumkultúrát, de ez az anyag szemben az ammóniával és a nitrittel, már kevésbé veszélyes a halakra.

Hogyan válasszunk tószűrőt?

Már a választás előtt mérlegeljük, hogy mennyi időt tudunk majd szakítani a karbantartásra. Egyes szűrőtípusok rendszeres, más modellek mindössze kéthetente 1 alkalommal, mindössze 5 perc tisztítást igényelnek. Ha annyi fáradságot se akarunk magunknak, hogy a vízfelszínre került faleveleket, növényi részeket összeszedjük, akkor az alapszűrést, kiegészítő - karbantartó technikákkal is ki kell majd egészítenünk!
Ha már kiválasztottuk a legígéretesebb modellt, és a méretválasztásig jutottunk, méretezzük kicsit túl a szűrőt! Ha pl. tavunk 10.000 literes, válasszunk olyan modellt, ami 15.000 literhez is jó! Ezzel lehetőségünk van az esetleges túltelepítés, túletetés káros hatásait egy nem túlterhelt szúrórendszerrel orvosolni!

Hogyan üzemeltessük a tószűrőt?

A tavasz első meleg reggelétől (kb. 10 Celsius meleg tóvíznél) – az ősz első hideg éjszakájáig, hagyjuk napi 24 órában dolgozni a szűrőrendszert, mivel a tápanyagot fogyasztó hasznos baktériumok igénylik az állandó vízforgatást. Ajánlott a szűrő tavaszi bekapcsolásakor, indító baktériumkultúrát adni a vízhez, ami a rendszert biológiailag aktívvá teszi. Első beüzemelésnél - a káros anyag mennyiségtől és a halállománytól függően - akár 4-8 hétig is eltarthat a biológiai tisztulás.
 

Webáruházunk kedvenceiből...

Átfolyó szűrők

Filtral 5000 UVCBioSmart UVCBioTec Pro
Filtral 5000 UVCBioTec ProBioSmart UVC
BioTech Screenmatic  
BioTech Screenmatic  

Nyomásszűrők

Biopress StartFiltoClear ProBioSysBioSys
Biopress Start
FiltoClear Pro
BioSys

Moduláris Szűrő

SzivattyúkamraSzennyeződés modulSzivacsos Szűrőmodul
Szivattyúkamra
Szennyeződés modul
Szivacsos Szűrőmodul
 Bioballs Szűrőmodul Foszfátmegkötő Szűrőmodul 
 Bioballs Szűrőmodul
Foszfátmegkötő
Szűrőmodul

 

 

Koi pontyok közöttOldaltérkép