kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Világítás

Kerti tó világítások

Egy esztétikus és természetes megvilágítással, megduplázhatjuk a kerti tó környezetében eltölthető időt. Világítás nélkül, napnyugta után, búcsút inthetünk a tónak, azonban egy kellemes világítással élvezhetjük a víz fodrozódásának és a halak színeinek egyedülálló látványát! Ellentétben a tó felszínére eső napfénnyel, egy jó belső világítással felszerelt tó felszíne nem csillog, ami teljesen új "megvilágításban" mutatja a halak szépségét!

Mekkora fényerőre van szükség?

Sokan akik belső tavi világítást használnak, fokozatosan növelni szeretnék a lámpák fényerejét. Ez fölösleges pénzkidobás. A kerti tó és egy kerti medence megvilágítása között óriási különbség van! Szemben egy remek fényvisszaverő hatású világos kerti medence falával (ahol 1 db 300-400W-os reflektor használata elegendő), a tófólia és a tóban elhelyezett kövek sötét alga felülete, elnyeli a fényt. Egy kerti tó megvilágításánál azonban nem is az a cél, hogy magát a tómedret, hanem inkább a halakat világítsuk meg! Használjunk természetes fehér fényt, ami a halak eredeti színét emeli ki!

Hogyan helyezzük el a világítást?

Nézőpont kérdése. Általában arról az partról célszerű megvilágítani a halakat, ahol a legtöbb időt töltjük, hiszen a fényforrás előtt elúszó halak lesznek igy láthatóak. A fényforrás előtt úszó halak árnyéka azonban rendkívül zavaróan hat a szemközti oldalon, ezért célszerű a világításokat egymással szemben elhelyezni. Ha tavunk közbejárható használjuk 4 lámpát!

kerti tó világitások

A fényforrások cseréje gyors és egyszerű, bár a legmodernebb ledes technológia kimagaslóan hosszú élettartamot biztosít.
  • Téli hónapokban érdemes megvédeni a fagytól, de tavasztól - késő őszig gond nélkül ellenáll a csapadékos időjárásnak.


Áruházunk legnépszerűbb világításaiból...


Lunaqua 3 készlet
úszó lámpakészlet
Lunaqua 10
Lunaqua 3 készlet
Úszó lámpakészlet
Lunaqua 10
Víz alatti transzformátor
Összekötőkábel
Lunaqua 35
Víz alatti transzformátor
Összekötőkábel
Lunaqua 35
Lunaled
Luminis 3 LED

Lunaled
Luminis 3 LED
 

Koi pontyok közöttOldaltérkép