kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Vizimadarak

Vízimadarak a kerti tóban

A kerti tó élővilága - különösen nyáron - változatosabb képet mutat, mint bármelyik más évszakban. Elsősorban száraz, nyári hónapokban, előfordulhat, hogy vízimadarak jelennek meg a tavunk körül. Ez gyakoribb lehet, ha vízparthoz közeli telken helyezkedik el a kerti tó, vagy pl. Gólyák szaporodásként kedvelt fészkei közelében.
 
vízimadarak a kerti tóban

A Vízimadarak több szempontból is veszélyesek a kerti tó számára. Vándorlási vagy költési idejük alatt, képesek lassan lehalászni tavunkat, miközben jelentős mennyiségű - ammóniában és más toxikus anyagokban gazdag - salakanyagot ürítenek a vízbe. Ez a későbbiekben komoly vízminőség romlást eredményezhet, megnehezítve a karbantartást.

A halak levadászását annyira komolyan kell venni, hogy pl. az Egyesült Államok néhány tengerparti államában, a kerti tavak építését, pont a nagytesű tengeri vízimadarak lehetetlenítik el.

Ha tavunkban főként kistestű halak vannak (pl. Aranyhalak), és a vízimadarak több alkalommal is felbukkanak tavunk körül, ajánlott védőhálóval, vagy 60-80 centiméterenként, egymással párhuzamosan kifeszített damillal védekeznünk a rabló madarak ellen.

Nagytestű halak (pl Koik) tartása esetén, vadkacsák és más kisebb vízimadártól, kizárólag a vízminőség rontása miatt kell tartanunk.
Koi pontyok közöttOldaltérkép