kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Vízinövények

Tavi növények - a kerti tó vízinövényei

A kerti tavak színpompás és változatos vízinövényei, esztétikus megjelenésük mellett, biztosítják a tó biológiai egyensúlyát, természetes módon tisztítják a vizet és számos élőlény számára nyújtanak búvóhelyeket. Telepítésük kora tavasztól – nyár végéig ajánlott, mivel ezekben a hónapokban a magasabb vízhőmérsékletnek köszönhetően növekedésük felgyorsul.

A biológiai egyensúlyhoz eléréséhez és fenntartásához fontos, hogy a víz alatti, felszínen úszó, és felszín fölötti leveles növények is éljenek a kerti tóban. Ajánlott, hogy a telepített vízinövények 30%-át a víz alatti növényzet adja, amely az algaképződés visszaszorításában is fontos szerepet játszik. A víz alatti növények jelentős mennyiségű oxigénhez juttatják a tavat. 1 négyzetméter területen 2-3 kifejlett növény fér el kényelmesen. Telepítésnél ügyelni kell, hogy a tó felszínének 30% növényektől mentesen legyen kialakítva. A tavinövények ideális mocsárzónáinak kialakításáról ITTolvashat!

A telepítés történhet közvetlenül az aljzatba, az ültető-padok kavicsrétegébe, illetve ültető kosarakba. A növénykendővel és kaviccsal bélelt ültető kosarak ideálisak a víz alatti növényeknek stabil rögzítésére. Ha problémái lennének tavi növényeivel, Vegye fel velünk bátran a kapcsolatot!

Peremterület növényei

A kerti tó határvonalát általában élénk színű, dús növényzettel alakítják ki. Nagyobb méretű növények a peremtől távolabb, kisebb méretű növények a közvetlenül a peremhez kerüljenek.

Apró GyékényÍriszVizipálma

Mocsárterület növényei

0-15 cm-es vízborítottságú helyen szépen fejlődnek. Egyedi ökológiailag nem vesznek részt a tó vízének természetes tisztíásában. Egyszerűen tőosztással szaporíthatók, gyökerüket néhány évente nem árt tisztítani.

Mocsári gólyahírVidrafűRéti Fűzér
Mocsári GólyahírVidrafűVizipálma

Sekélyvízi növények

Az ide tartozó vízinövények rendkívül gyorsan fejlődnek, ezért rendszeres gondozást és 15-40 cm-es vízborítottságot igényelnek.

VirágkákaAlismaVizi Boglárka

Mélyvízi növények

A legfontosabb biológiai funkciókat látják el a tóban. Biztosítják a víz optimális oxigénellátását, víztisztaságot és rejtekhelyet kínálnak a halak számára.

SárkánygyökérÁtokhínár
SárkánygyökérÁtokhínárÉrdes Tócsagaz

Úszónövények

Általában a felszínen úsznak, miközben gyökereik a vízben lebegnek, olykor a tó aljáig elérve. Biológiai szerepük jelentős, mivel árnyékos területet biztosítanak, csökkentve a víz túlzott felmelegedését és a nemkívánatos algásodást. Legnépszerűbb egyedi a tavirózsák.
A tavirózsa ültetéséről részletesen ITT olvashat!

Tavirózsa kerti tóban


Koi pontyok közöttOldaltérkép