kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Vízinövények ültetése

Vízinövények ültetése kerti tavakba

Bármilyen tavi növényt ültetünk a kerti tóba, az biztos, hogy jól fog mutatni, azonban néha nagyon komplikált a növényesítés!

Mikor ültessünk?

A tavi növények telepítési időszaka tavasztól- nyár végig tart (fejlett konténeres növények ősszel is ültethetők). Legjobb az ültetést tavaszra (májusra) ütemezni, hogy nyárra - pár hónap regenerálódás után - teljes szépségükben pompázhassanak új növényeink
Fontos, hogy a nem karanténozott tavi növényekkel kockáztatjuk a veszélyes paraziták tóba juttatását! Vásároljunk megbízható helyről!

Mibe ültessünk?

A kerti tóba szánt vízinövényeket ültethetjük közvetlenül az aljzatba, vagy ültető kosarakban a kívánt helyre állíthatjuk őket. Az ültető-kosarak előnye, hogy megakadályozzák a gyors túlburjánzást, illetve megkönnyítik a növények áthelyezését vagy mozgatását. Hátrányuk, hogy nem túl esztétikusak. "Műanyagok". Nem hatnak természetesen a vízben és elrejtésük néha nagyon problémás lehet. Alkalmazzuk őket a kerti tó mélyebb peremrétegeibe szánt növények telepítésénél, ott, ahol praktikusan kihasználható mobilitásuk, és álcázásuk egyszerűbb, mint a sekély zónában. Az ültetőkosarak vásárlásakor ajánlott sötét színű, lukacsos kialakítású, és nagy méretű kosarat választani. Az ültetéshez használjunk jó minőségű földet, tetejére szórjunk kavicsréteget, amely megakadályozza a föld kimosódását. Komposzt vagy tőzeg használata kerülendő, mivel magas tápanyagtartalmuk jelentős agásodást okozhat.

A talajba ültetés esztétikailag természetes. Előnye, hogy a gyökérzet fejlődése és mozgása nincs korlátozva, amely gyors és intenzív növekedést biztosít a vízinövény számára. A talajba-ültetéssel azonban nehézkessé válik a tőosztás, ezért ezt az ültetési módszert korlátozzuk a part-menti növényekre. Ha a tómeder lépcsőzetes (ültetőzónás), ajánlott legfelső padozatba (50 centiméternél sekélyebb) ültetett növények gyökereit kövekkel körberakni, ezzel védve őket a halak és vízimadarak forgolódó mozgásától! E sekély zónás tavi növények a legsérülékenyebbek..

Ültetés utáni gondozás

Megfelelő mennyiségű tápanyag, oxigén és fény hatására a vízinövények szépen fejlődnek és mindössze az elhalt levelek eltávolítását, időszakos tőosztásokat és átültetéseket igényelnek. A növényvédő szerek rendkívül károsak a halakra, amennyiben kénytelenek vagyunk ilyen készítményeket alkalmazni (pl gombásodás miatt), ajánlott a beteg növényt elkülönítve kezelni!

Miért ne ültessünk tavi növényt a vízbe?

Mivel a tavi növények az áramlásmentes vizeket kedvelik, a kerti tóban csak szigorú kompromisszumok mellett használhatunk az oxigénellátást javító, és a pangó területek kialakulását megakadályozzák áramoltató-motorokat. Amennyiben használni akarjuk e hasznos kis berendezéseket, úgy kell beállítanunk a fejek irányát, hogy az azok által kavart áramlás útjában ne legyenek növények!

Előfordulhat, hogy egy parazita, vagy egy káros anyag felhalmozódása miatt kialakult betegség, vagy erős mérgezés megfékezésére, gyógyszeresen kell kezelni a tavat. A tavi növények miatt ebben az esetben is fájhat a fejünk, ugyanis a legtöbb gyógyító készítmény rövid időn belül az összes növényt kipusztíthatja a vízben. Ha meg akarjuk óvni növényeink épségét, akkor ideiglenesen el kell távolítani az összes növényt a vízből mindaddig, amíg a gyógykészítmény rájuk káros mennyiségben jelen van.

A vízfelszín növényei elrejtik az alattuk úszó halakat, ezért sok esetben nehéz észrevenni, ha egy példány sérült vagy beteg. Fontos, hogy ha az etetés ideje alatt észreveszünk, hogy egy példány hiányzik, akkor azt azonnal keressük meg a növényzet között.

Növény nélkül mi lesz a nitráttal?

Mivel az ammónia - nitrit - nitrát lebontási folyamat utolsó elemének jelentős százalékát a növények vonják ki a vízből, sokan kizárólag e miatt telepítenek tavi növényeket! A gyakorlatban auonban a talaj, a szűrőben lévő nittifikáló baktériumok, valamint az algák, együttesen elegendőek a nitráttartalom minimalizálásához.

Koi pontyok közöttOldaltérkép