kertitó.org fejléc logó
Hasznos kerti tó cikkek
kerti tó építés - árajánlat

Milyen a jó vízminőség?

A kerti tó optimális vízminősége!

Egy tiszta, mélyen átlátható víz, a jó vízminőségnek csak a könnyen felismerhető jellemzője. Azonban a kerti tó vizében jelenlévő tápanyagok túlzott mennyiségét, vagy hiányát illetve bio-rendszerének folyamatait már nem láthatjuk szabad szemmel. Időnként tehát szükséges az ellenőrzés, – ami a karbantartás része – hogy szükség esetén gyorsan elejét vegyük egy problémának.

Vízminőséget befolyásoló tényezők:
  • évszakok változásai (hőmérséklet, szél, napfény, eső)
  • halállomány és vízinövények
  • szűrőrendszer teljesítménye és szűrőanyagok
  • tápanyagok mennyiségű tápanyag
A vízminőségek eltérnek egymástól: kemény, lágy, savas, lúgos, mely tartalmazhat az élővilágra jótékony illetve mérgező anyagokat.
Különféle vízelőkészítő szerekkel, célzottan hathatunk a víz minőségére, mellyel felgyorsíthatjuk az ideális biológiai egyensúlyhoz szükséges paraméterek elérési idejét.

O2 - oxigénszint

A vízi élővilág számára nélkülözhetetlen az oxigén. Amennyiben nem figyelünk oda a kerti tó oxigénszintjére, számos problémával kerülhetünk szembe. Elsősorban a Koi tulajdonosok érintettek az oxigénszint kérdésében, mivel a nagytestű halak több oxigént igények a mozgáshoz és az emésztéshez, mint kistestű társaik.
A vízinövények szintén igénylik az oxigént. Igaz, hogy nappal oxigént állítanak elő, de éjszaka nem. Ekkor ők is a vízből nyerik ki az oxigént.

Mitől alakulhat ki oxigénhiány?

A tó oxigénszintjének csökkenését elsősorban túltelepítés vagy gyakori túletetés eredményezi. Ügyelni kell, hogy csak annyi halat telepítsünk a vízbe, melyet a tó egészségesen tud tartani, és ezeket a halakat csak annyi táplálékkal etessük (napi 1 alkalommal, amennyit egy rövid idő alatt el tudnak fogyasztani. A vízbe került, és el nem fogyasztott táplálék bomlásához - jelentős mennyiségű oxigén szükséges, amely közvetett úton oxigénhiányt idézhet elő. (Probléma lehet a vízbe hullott levél és lombozat is, mivel ezek bomlása szintén oxigént von ki a vízből.)

A nyári felmelegedés, és a tartósan magas hőmérséklet hatására is csökken a vízben oldott oxigén mennyisége. Mivel mérhető az oxigénszint? Tapasztalt kerti tó tulajdonosok számára az oxigénhiány gyorsan észrevehető az élővilágon, de legegyszerűbben oxigén tesztekkel mérhető a pillanatnyi érték! Amennyiben oxigénhiányt tapasztalunk, az oxigénszint gyorsan javítható megfelelő vízmozgatással (csobogó hatás), oxigéndúsító berendezés alkalmazásával vagy speciális O2 vízkezelő készítményekkel.

pH - kémhatás

A pH érték tájékoztat, hogy a kerti tó vize savas, semleges vagy lúgos kémhatású. 7-es pH értéknél a víz semleges. Ha a pH érték kisebb, mint 7 - a tó vize savas, ha 7-nél magasabb – a víz lúgos. A tesztekkel mért értékek nem a közvetlen savkoncentráció számát adják, hanem ebből logaritmussal levezetett értéket mutatnak.

gH - Vízkeménység

Amikor kemény vagy lágy vízről beszélünk a mindennapokban, akkor ez a víz összkeménységét jelenti. A víz összkeménysége a kioldott kalcium és magnézium mennyisége alapján változik a kerti tóban. A tó élővilága számára a lágy és közepesen kemény víz ideális (6-16 dGH). 

kH – Karbonátkeménység

A kerti tóban folyamatosan nitrogénvegyületek bomlanak le (ammónia – nitrit –nitrát). A lebontáskor savak keletkeznek, melyek csökkenthetik a tó pH értékét. A pH érték stabilizálásáért (puffereléséért), a karbonát keménységgel felel. A puffer hatás alapja, a hidrogén karbonát reakcióba lépése a vízzel és a széndioxid savakkal. A széndioxid savak felhasználásával a pH érték nem csökken. A karbonát keménységnek mindig 5 és 10 dKH között kell lennie, mivel a pufferelési folyamatok során elhasználódik. Tesztekkel célszerű időnként mérni az értéket és karbonátkeménység növelő oldatokkal pótolni a hiányzó mennyiséget.

A kerti tóban - akár a természetben - baktériumok gondoskodnak az élővilág által termelt hulladékok és ürülékanyagok lebontásáról. Ha a baktériumok elszaporodását gátolja vagy negatívan befolyásolja valami, akkor felhalmozódhatnak a káros és mérgező anyagok a vízben.

NH3 – Ammónia

Túltelepítés során a vizet súlyosan terhelheti a felgyűlt ammónia. 0,5 mg/l-t meghaladó érték már súlyos veszélyt jelenthet a halakra, azonnali részleges vízcserével és ammóniaszintet csökkentő készítményekkel azonnal orvosolni kell a problémát.

NO2 – Nitrit

0,5 mg/l-t meghaladó érték veszélyt jelent.

NO3 – Nitrát

50 mg/l-t meghaladó érték veszélyes.

PO4 - Foszfát

A foszfor nélkülözhetetlen tápanyag a vízinövények egészséges fejlődéséhez, azonban túlzott mennyiségben erős algásodást idézhet elő, mivel nemcsak a növényeknek, hanem az algáknak is táplálékul szolgál. Ennek leggyakoribb kiváltó okai; a nem megfelelő - gyenge - tisztítás, vízbe juttatott szerves anyagok (vízinövény ültetésekor tóföld helyett használt - virágföld), szennyvíz illetve a vízpótláskor használt nem jó minőségű víz. Az üledékben magas lehet a foszfor felhalmozódása, ezért célszerű azt rendszeresen tisztítani.

Foszfát teszttel gyorsan megállapíthatjuk, hogy aggódhatunk-e!
Amennyiben foszfor szennyeződéssel van dolgunk, mindenképpen határozzuk meg a szennyeződés okát és gyorsan orvosoljuk a problémát! A magas foszfortartalom ellen alkalmazhatunk részleges vízcserét vagy speciális készítményeket. A részleges vízcsere egyszerű megoldás, ha jó minőségű vízzel rendelkezünk (pl esővízgyűjtéskor szerzett víz), vagy tótesztekkel ellenőrzött vízzel pancsolunk pár órát.

A tótechnikai készítmények pl. Foszfát mínusz vízbe adagolása is tökéletes megoldás lehet, mivel gond nélkül megköti a foszfátot, mielőtt az algaképződés táplálékául szolgálna. A készítmény javítja az iszap lebomlását is.
Koi pontyok közöttOldaltérkép